15 najvećih neriješenih misterija

Podijelite

Uprkos današnjoj tehnologiji ove misterije su i dalje ostale neriješene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja

Istorija čovječanstva prepuna je neriješenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i od koji će vam se zalediti krv u žilama! Uprkos današnjoj tehnologiji one su i dalje ostale neriješene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na njih.

Predstaviti ćemo vam 15 misterija koje su do dan danas ostale nedokučene i koje i dalje izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.

Vojničev rukopis

Vilfred Vojnič, koji je bio poljsko-američkog porekla, a po zanimanju bibiliotekar, pronašao je misterioznu knjigu 1912. godine. Po njemu je i ova misteriozna knjiga i dobila ime “Vojničev rukopis”

On je oslikan biljkama i znacima zodijaka, napisan je nepoznatim pismom. Neke stranice nedostaju, a sadašnja verzija se sastoji od oko 240 listova pergamenta, od kojih je većina ilustrovana.

Printskrin: YouTube/Danger Dolan

Printskrin: YouTube/Danger Dolan

Dugo je vladalo uvjerenje da je nastao između 1450. i 1520. godine. Međutim, uzorci pergamenta na kome je dokument napisan su početkom 2011. ispitani u laboratoriji Univerziteta Arizone uz pomoć metode radioaktivnog izotopa ugljenika.

Utvrđeno je da su sve stranice nastale u relativno kratkom vremenskom periodu i da potiču s početka ili iz prve polovine XV vijeka, što je skoro čitav vijek ranije nego što se prethodno verovalo. Pisac, pismo i jezik su i dalje nepoznati.

Zelena djeca

U blizini sela Volpit, u engleskoj oblasti Safolk, radnici koji su radili u polju čuli su  glasan dječiji plač iz jednog jarka.

Kada su prišli, iznenađeni, ustuknuli su od neobičnog prizora – pred njima su se nalazili dječak i djevojčica čija je koža bila zelena, a bili su odjeveni u neobičnu odjeću čudnih boja, napravljenu od nepoznatih materijala.

Printskrin: YouTube/ Danger Dolan

Printskrin: YouTube/Danger Dolan

Djeca nisu znala jezik, a odbijali su i da jedu bilo šta drugo osim graška. Dječak je preminuo posle nešto manje od godinu dana, dok je djevojčica vremenom naučila engleski i u ishrani je koristila i druge namirnice, pa joj je koža izgubila zelenu boju.

Ko su bila “Zelena djeca iz Vulpita” je i do danas ostala misterija, mada je bilo više pokušaja da se objasni njihovo porijeklo.

Škotski astronoma Dankan Lunana, tvrdio je da su djeca bila vanzemaljci koji su greškom prebačeni na zemlju sa druge planete.

Rongorongo

Rongorongo (Rapa Nui jezik) su znakovi otkriveni u 19. vijeku na Uskršnjem ostrvu. Mnogi su pokušali da dešifruju ovo pismo ali niko nije uspio.

Postoje brojni predmeti na kojima postoji natpis na ovom pismu. Neki su oštećeni. Krajem 19. vijeka su prikupljeni i prodani muzejima.

Printskrin: YouTube/ Danger Dolan

Printskrin: YouTube/Danger Dolan

Rongorongo tekstovi napisani su u naizmjeničnim pravcima. Znakovi su obrisi ljudskih, životinjskih, biljnih i geometriskih oblika.

Smrt ruskih planinara

Ovog februara obilježena je 55. godišnjica od nikada razjašnjene nesreće u kojoj je stradalo devet ruskih skijaša i planinara u Djatlovom prevoju na Uralu, koji je čak i ime dobio po vođi nesretne grupe Igoru Djatlovu.

Foto: dyatlov.looo.ch

Foto: dyatlov.looo.ch

Svi članovi ekspedicije pronađeni su mrtvi, kose svih žrtava su bile sijede: frapantno ako se zna da je najstariji član ekipe imao 37 godina, a da su svi ostali bili u svojim 20-im.

Sovjetske vlasti su donijele zaključak da je “nesavladiva prirodna sila” bila uzrok nesreće. Pristup cijelom području je tri godine nakon toga bio zabranjen.

Festski disk

Festski disk je artefakt pronađen na Kritu i Minojskoj civilizaciji, odnono srednjem ili kasnom bronzanom dobu. Njegova tačna svrha i mjesto i vrijeme proizvodnje nisu poznati.

Printskrin: YouTube/ Danger Dolan

Printskrin: YouTube/Danger Dolan

Ipak, neki naučnici sumnjaju u njegovu autentičnost.

Atlantida

Izgubljeni grad Atlantida je prvi put opisao Platon pre 2.400 godina, koji je tvrdio da je to ostrvo dom napredne civilizacije. Legenda kaže da je potopljen zbog zemljotresa, dok kasnije interpretacije kažu da je to podvodno kraljevstvo koje čuvaju sirene.

Printskrin: YouTube/Danger Dolan

Printskrin: YouTube/Danger Dolan

Mjesto gdje se, ukoliko je ikada i postojalo, ostrvo nalazilo i dalje je misterija. Neki nedavni dokazi ukazuju na to da se nalazilo negdje u okolini Kipra u Mediteranu.

Bijekstvo iz Alkatraza

Američka policija još ne zna da li su se prije više od 50 godina trojica robijaša utopila ili našla na slobodi, prilikom spektakularnog bijega iz čuvenog zatvora.

Frenk Moris i Klarens i Džon Englin dospjeli su u zatvor na ostrvu u zalivu San Francisko zbog pljačke banke, a iz njega su izašli tako što su kašikama probili rupu u zidu ćelije i provukli se kroz ventilacione cevi.

Događaji su opisani 1979. u filmu “Bekstvo iz Alkatraza”, u kome je lik Frenka Morisa tumačio Klint Istvud.

U video klipu pogledajte i ostale neriješene misterije koje naučnicima zadaju glavobolju.

Preuzeto sa Telegraf.rs


Podijelite

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *