Kako je CIA htjela da smakne Castra: Ideje na granici naučne fantastike

Podijelite

Na dan kada je ubijen John F. Kennedy, CIA je pokušavala da ubije Fidela Castra otrovnom olovkom, tvrdi se u nekada povjerljivim dokumentima koje je Nacionalni Arhiv otvorio za javnost.

Kennedy je ubijen u Dallasu 1963. godine, a isti dan je Fidel Castro preživio pokušaj CIA-e da ga ubije smrtonosnom hemijskom olovkom, tvrdi Independent, prenosi B92. Ironije li, Castro je nadživio američkog rivala za više od pet decenija.

image
KENNEDY UBIJEN 1963. GODINE/PIXABAY

U novim povjerljivim dokumentima koji su procurili vezano za rasvjetljavanje ubistva Johna Kennedyja, navode se i planovi CIA-e ubistvo Fidela Castra.

Tako se u dokumentima našao i podatak da je 22. novembra 1963. godine, agent CIA-e donio u Pariz olovku u kojoj se nalazio špric pun otrova. U međuvremenu, s druge strane svijeta se odvijala jedna od najvećih političkih tragedija.

“Dokazi pokazuju da je sastanak odložen jer je u tom trenutku upucan John Kennedy”, piše u dokumentima.

Inače, ovo je samo jedan od pokušaja atentata na Fidela Castra jer drugi dokument iz 1967. godine, pod nazivom “Izvještaj o pokušajima atentata na Fidela Castra”, navodi da je John Kennedy bio opsjednut idejom da ga ubije.

“Ne možemo govoriti o stepenu odgovornosti službenika Agencije koji su definitivno bili pod pritiskom Kennedyjeve administracije da se uradi nešto povodom Fidela Castra i njegovog režima”.

image
CIA IMALA DOMIŠLJATE IDEJE/LBJ LIBRARY

Među drugim scenarijima bio je i onaj da Fidel popije otrovne tablete, zatim da obuče otrovno odijelo za ronjenje, a potom pronađe morsku ljudku koja bi, nakon što je podigne, eksplodirala. U planu je bilo i trovanje zraka u prostorijama radija koji je Castro koristio, ali i podmetanje otrova u njegove omiljene cigarete koje bi ga dezorijentisale i ponizile tokom javnih govora.

U dokumentima se navodi da je malo falilo da CIA odobri i krvoproliće kao sredstvo za smaknuće Fidela Kastra, pa su nuđene novčane nagrade za ubijanje kubanskih komunista, kao dio napora da se “izvrši pritisak na njih stvarajući nepovjerenje i nejednakost”. Predložene nagrade su bile oko 100.000 dolara za ubistvo vladinog službenika.


Podijelite

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *