Mistična Aja Sofija: Od crkve, preko džamije do muzeja.

Podijelite

Jedno od najvećih graditeljskih dostignuća u povijesti čovječanstva izgrađeno je za samo pet godina: od 532. do 537. godine…

Aja Sofija

To je jedna od najvelebnijih građevina na svijetu s visinom od čak 55 metara koja je ujedno i jedan od najprepoznatljivijih simbola Istanbula – grada koji se nalazi na dva kontinenta. Danas je kompleks Aja Sofije (u prijevodu znači Sveta mudrost) jedan od najpoznatijih i najposjećenijih muzeja Istanbula, smješteni u samom centru grada u jednoj od najstarijih četvrti Sultanahmetu.

‘Centar’ Istanbula (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Malo je poznato kako je ova građevina zapravo izgrađena kao kršćanska crkva, da bi kasnije bila pretvorena u đamiju, a potom u muzej od strane Mustafa Kemala Ataturka 1935. godine. Izgrađena u doba vladavine cara Justinijana od strane arhitekta Antemija iz Trala i matematičara Izidora iz Mileta, već je u svoje doba oduzimala dah, što i ne čudi jer je upravo ona uvelike doprinijela daljnjem razvoju ostalih svjetski popularnih građevina.

Primjerice, ovdje je prvi puta vidljiv ritam postupnog konstruktivnog rasterećivanja i prenošenja tereta kupole na sve, i najudaljenije dijelove građevine, što kasnije nije postignuto sve do gradnje Bazilike sv. Petra u Rimu, preko tisuću godina nakon izgradnje Aja Sofije.

Arhitentonsko čudo na Bosporu (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Jedno od najvećih graditeljskih dostignuća u povijesti čovječanstva izgrađeno je za samo pet godina: od 532. do 537. Crkva je bila posvećena Kristu kao utjelovljenju Svete Mudrosti, a izgrađena je od kamena i opeke. Prvobitno korištena za krunidbubizantskih careva, nakon otomanske okupacije crkva je prenamijenjena u džamiju te su joj dodani minareti, točnije njih četiri.

Danas Aja Sofiju možete posjetiti turistički, no za to ćete morati platiti ulaznicu u iznosu od 30 TL (1 TL = cca 2,35 kn), a muzej je otvoren svakim danom 09:00 – 19:00 (ljeti od 15.4. – 25.10.) i 09:00 – 17:00 (zimi od 25.10. – 15.4.).

(izvor: punkufer.dnevnik.hr)


Podijelite

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *