Ove namirnice mogu biti opasne po zdravlje i izazvati rak

Podijelite

Broj malignih oboljenja je u porastu te zbog toga treba preuzeti sve što može spriječiti pojavu ili razvoj raka. Potrebno je samo izmijeniti određene životne navike kako bi se rizik od pojave raka sveo na minimum.

1. Hidrogenizirana ulja

Hidrogenizirana ulja se nalaze u svim vrstama hrane, naročito u prepakiranoj, brzoj hrani i margarinu. Ova ulja nekada su bila biljna, ali su zatim obrađena u masnoće za koje je sigurno da uzrokuju razne vrste raka.

2. Kokice iz mikrovalne

Prema istraživanjima, hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotaču kese, uključujući perfluorooktansku kiselinu (PFOA) su hemikalije koje uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i pankreasa. Prilikom spremanja u mikrovalnoj, hemikalije isparavaju i povlače se u unutrašnjost kokica. Pripremajte kokice na staromodan način, onako kako ste to radili dok se nisu pojavile mikrovalne.

3. Mesne prerađevine

Meso konzervirano dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse, povezuje se s povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Većina ovakvog mesa proizvodi se s kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijfosfat koji se koristi da bi pakovano meso dobilo jarko crvenu boju kako bi izgledalo svježe. Ove prerađevine uključuju kobasice, viršle, zapakovanu šunku, parizere, salame i sve vrste crvenog mesa koje se koristi u zamrznutim vrstama obroka.

4. Bijelo brašno

Rafinirano bijelo brašno je najčešći sastojak svake hrane, ali velika količina ugljikohidrata je pravi razlog za brigu. Studija je pokazala da se konzumiranjem rafiniranih ugljikohidrata kod žena povećava rizik od dobijanja raka dojke za 220 posto. Hrana koja ima visok glikemijski indeks (GI) generalno je odgovorna za nagli skok šećera u organizmu, što osim inzulinske rezistentnosti, može izazvati napredovanje i širenje raka.

5. Crveno meso

Crveno meso je često dimljeno, sušeno ili presoljeno do tačke opasnosti. Osim toga, često se dodaju konzervansi kako bi se produžila “svježina“ mesa, a koji uzrokuju rak crijeva. Dobra vijest je da šteta izazvana crvenim mesom može da se popravi prirodnim putem, uz dijetu bogatu vlaknima.


Podijelite

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *