Sport

Španija pala na koljena, ipak himna i zastava Kosova na utakmici

Pred ovaj meč došlo je do pravog haosa nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Španije naredilo da Kosovo ne može imati isti tretman kao države koje su priznate. Koliko je jak Kosovski lobi da su uspjeli slomiti Špance?

To bi značilo da zastava Kosova ne može da se prikazuje uz zastavu Španije, te da se himna ne predstavlja kao himna jedne države, već kao numera koja predstavlja teritoriju.

Iz Kosova su odmah uputili žalbe prema FIFA i UEFA. Napravili su veliki pritisak na krovne fudbalske organizacije, a  na kraju su i Španci popustili.

El Confidencial iz izvora bliskih španskoj vladi saznaje kako će Kosovo ipak imati ravnopravan status na ovom meču kao što bi to imala i svaka druga međunarodno priznata država.

Zastava će biti uz špansku, himna će se intonirati, a komentatori će morati da govore Kosovo umjesto planiranih riječi ‘teritorij Kosova’.

Kosovari su tako dobili bitku protiv FS Španije i pokazali su da imaju zaista veliki uticaj. Možda nekada budemo gledali Katalonija Srbija, ali to je već neka druga tema.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *