Doboj

Nadležnima prijavljena ekološka katastrofa kod Doboja: Korito Bosne djeluje sablasno nakon rada šljunkara

Neformalna grupa građana „Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu rijeke Bosne“, uputila je danas Otvoreno pismo nadležnima u Republici Srpskoj, smatrajući ih najmjerodavnijim kada je u pitanje nadležnost u upravljanju vodotokom i zakonska regulativa u toj oblasti.

Dostavljanjem niza fotografija sa terena, nakon alarmiranja građana sa područja Trebave, pitali su ih kako je moguće da dođe do devastacije korita rijeke Bosne od Mjesnih zajednica Bušletić u Osječanima Gornim, Osječanima Gornjim do Kožuha. Ali i sa druge strane rijeke Bosne od MZ Kotorsko do MZ Bukovac, gdje su nastali krateri nakon izlačenja šljunka iz korita rijeke, sa obale, a nisu pošteđena ni poljoprivredna imanja.

Fotografija: Lj. Đurić

Vladi RS, odnosno Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvu energetike i rudarstva, JU „Vode Srpske“ i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove postavljena su pitanja: ko je omogućio eksploataciju šljunka na dobojskom području, da li su šljunkari bili u obavezi da urede područje eksploatacije nakon obavljenog posla i ako postoji odgovornost u ovom slučaju iz dokaza fotografijama, ko je odgovoran.

Takođe i koje su bile granice njihove nadležnosti kako se ne dogodi ova ekološka katastrofa kod Doboja, da li su i konkretno šta uradili da se ne dese prizori na dostavljenim fotosima.

Kako je ova neformalna grupa građana iz Doboja, Vukosavlja, Modriče i Šamca krajem prošle godine uputila Inicijativu za donošenje novog Zakona o vodama RS Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pitali su nadležne da li i poslije predočavanja stanja na terenu smatraju da je dovoljno da nadzor nad radovima dislokacije i vađenja materijala iz vodotoka vrši samo Vodna inspekcija u Republici Srpskoj i njenih pet ili šest inspektora od Novog Grada do Trebinja.

– Pitali smo da li je neophodno putem zakonskog okvira obezbijediti veću zakonitost u vađenju materijala i sa poljoprivrednog zemljišta uz jasno izdefinisanu obalu i vodno zemljište, donošenjem novog Zakona o vodama RS, što je i smisao naše inicijative – kaže član Grupe Jadranka Petrović.

Uz ta, na kraju pisma su uputili i osnovno, generalno pitanje, upravo povodom Međunarodnog dana rijeka, da li generacijama koje dolaze u ovom stanju ostavljaju ovo područje u blizini rijeke Bosne kod Doboja.

Izvor: Lj. Đurić za mojasrpska.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *