Zdravlje

Nicanje zubića kod beba

Kod neke djece neposredno prije nicanja zuba dolazi do povišenja tjelesne temperature, ali uvijek je riječ o kratkotrajnom stanju. Temperatura nikada ne prelazi 38 stepeni (mjereno ispod pazuha). Svaka viša temperatura ne potječe od zuba i trebalo bi potražiti razlog njenog povišenja. Ono što je uvijek pratitelj nicanja zuba je nervoza djeteta, koja je rezultat neprijatnog osjećaja u ustima, odnosno desnima.

Zub na svom puta ka površini nadražuje nervne završetke u ustima, koji prenose bol. Na svu sreću, većina beba prebrodi ovaj problem za nekoliko dana. Kada niče više zubića odjednom, bol može biti dugotrajnija i jača, često remeti san, a nekada i ishranu bebe. Tada, u konsultaciji s pedijatrom, djetetu možete dati male doze paracetamola.

Za ublažavanje bola i smirivanje napetosti na raspolaganju su vam i različite gumene igračke koje beba može gristi.

Postoje brojni preparati koje možete mazati na desni i pomoći djetetu da savlada bol. Radi se o lokalnim anesteticima čije je djelovanje vrlo kratkotrajno.

Naime, većina beba ima povećenu sekreciju u ustima tokom rasta zuba (beba bali) pa se ovaj aplicirani anestetik brzo razblaži i očisti.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *