Prnjavor

SDS Prnjavor / Petrović: Svi koji su radili nelegalne radnje moraju biti kažnjeni

Predstavnici Kluba odbornika SDS-a održali su danas konferenciju za medije povodom nedavno održane sjednice Skupštine opštine /SO/ Prnjavor. Govorili su o usvajanju ovogodišnjeg opštinskog budžeta, kao i o tome da opština Prnjavor polaže zakonsko pravo na zemlju  preduzeća Ribnjak, koje je od prošle godine u stečaju.

-Na prethodnoj Sjednici SO jedna od najvažnijih odluka sigurno je bila o usvajanju ovogodišnjeg opštinskog budžeta  u iznosu 17.250.000 KM. Što se tiče prihodovne strane, smatram da je napravljena korektno i sa realnim smjernicama. Međutim, kada je riječ o rashodovnoj strani budžeta ne mogu, a da ne primijetim da je najveći dio sredstava, nešto preko četiri miliona KM odlazi na plate zaposlenih, kaže Milan Petrović, predsjednik OO SDS-a Prnjavor .

Naglašava da ne smatra da opštinski radnici imaju velike plate, čak naprotiv, ali da postoji veliki broj zaposlenih koji su primljeni u radni odnos preko stranačkih veza i da to svoje zaposlenje ne pravdaju radnim dostignućima.

Petrović smatra da u Prnjavoru neće biti investicija tokom 2021.godine jer je samo 700.000 KM ostavljeno za kapitalna ulaganja.

-Nažalost, rekako sam i nakon sjednice da možemo da vidimo da sela kao što su Štrpci, Potočani, Kremna, Gornja Mravica neće dobiti iz ovog budžeta pitku vodu, a svi znamo da je to nasušna potreba svih naših građana, rekao je Petrović.

Predstavnici Kluba odbornika SDS imali su četiri amandmana na budžet, od kojih je jedan prihvaćen.

-Prihvaćen je amandman da se iznos od 45.000 KM koji je namijenjen jednokratnoj pomoći boračkoj populaciji prebaci u Odjeljenje za boračka pitanja, a ne kako je bilo planirano ovim budžetom da to bude u kabinetu načelnika. Smatram da o stanju boraca i stvarnim potrebama boraca mnogo bolje znaju ljudi koji rade u Odjeljenju za boračka pitanja, kaže Petrović.

Jedan od amandmana je bio i da se omogući plaćanje autobuskih karata prnjavorskim srednjoškolcima.

-Smatrali smo da se treba uzeti određeni dio sredstava predviđen za zimsko održavanje puteva i stavimo na novu poziciju, za autobuske karte srednjoškolcima, jer Prnjavoru oni trebaju. Mnogo naših srednjoškolaca iz rubnih djelova opštine, kao što su Palačkovci, Smrtići, Potočani i Hrvaćani odlaze da se školuju u druge opštine. Ovim korakom, koji ne košta puno, sigurno bismo uspjeli da određeni broj naših učenika vratimo u Prnjavor, objašnjava Petrović.

Napominje da su tražili amandmane na povećaje prihoda za poljoprivredu, kao i da se povećaju prihodi za održavanje lokalnih puteva.

– Smatram da načelnik opštine Prnjavor mora da pokaže da su građani naše opštine bitni u svim godinama, a ne samo u izbornoj godini. Treba da traži sredstva i određene grantove od viših nivoa vlasti. Svjedoci smo da su prošle godine, koja je bila izborna, bili određeni prilivi sredstava sa viših nivoa vlasti prema opštini Prnjavor. Siguran sam da će ove godine ta sredstva izostati. Ako se i bude rješavalo nešto od ovih kapitalnih projekata značajnih za našu opštinu, oni će ići iz kreditnih zaduženja, ističe Petrović.

SLUČAJ ”Ribnjak”

Na nedavno održanoj sjednici SO Prnjavor načelnik opštine Darko Tomaš iznio je pred obornicima da su Opština Prnjavor i Pravobranilaštvo Republike Srpske zatražili  od nadležnih institucija da se obustavi postupak prodaje imovine lokalnog Akcionarskog društva /AD/ “Ribnjak”, koje je u stečajnom postupku, jer je utvrđeno da je 860 hektara poljoprivrednog zemljišta na kojem se nalaze ribnjaci, a na koje zakonsko pravo polaže opština, nelegalno uknjiženo u vlasništvo ovog društva.

Na zasjedanju su usvojeni zaključci da se od svih aktera stečajnog postupka zatraži obustava prodaje dok se ne provjere činjenice nezakonitog upisa zemljišta i da se hitno zatraži od nadležnih istražnih organa da ispitaju kako je došlo do toga i sankcionišu odgovorna lica.

Zaključke sa sjednice Skupštine opštine podržao je i Klub odbornika  SDS-a. Petrović kaže da u ovoj stranci smatraju da sve što se radi na području opštine Prnjavor treba biti u skladu sa zakonom, a nelegalne radnje sankcionisati.

– Ja dolazim iz mlađe populacije političara. Smatram da je prevarant svako ko je nekoga prevario. Nije bitno iz koje je partije, svako ko je slagao je lažov. Mi smo ispred Kluba Obdornika SDS-a jednoglasno podržali tu odluku. Smatramo da sve što je rađeno na teritoriji opštine Prnjavor, ja ne znam da li je rađeno, ali ako jeste, i ako postoji bilo ko da je kriv, onda treba i da odgovara pred zakonom. Međutim, u tom datom periodu,2010. godine kada se desio sporni prenos imovine na dato preduzeće, tada je SNSD imao vlast i u Prnjavoru, kao i na republičkom nivou. Postavlja se pitanje, zašto su čekali tolike godine da sada postavljaju to pitanje. Mnogo je informacija sa terena da su se u još mnogim mjestima desili isti problem oko privatizacije zemlje, o čemu ćemo mi ispred SDS-a sigurno se oglasiti u narednom periodu, kaže Petrović.

Predsjednik OO SDS-a Prnjavor Milan Petrović najavio je da će nakon svake sjednice SO  sazivati konferencije za medije, jer građani imaju pravo da znaju o čemu odlučuju i raspravljaju narodni predstavnici.

(Izvor: prnjavorlive.info)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *