Slobodno vrijeme

KONAČNO PREDSTAVLJEN PLAN: Tri načina za dobijanje “kovid pasoša” za slobodno kretanje Evropskom unijom

Evropska komisija danas je predstavila Digitalni zeleni sertifikat kojim će građani moći dokazati da nisu zaraženi korona virusom te da ne predstavljaju opasnost za epidemiološku sliku zemlje u koju dolaze.

Sertifikat, odnosno tzv. “kovid pasoš”, će uključivati tri kriterijuma; dokaz da imaju negativan PCR test, da su primili vakcinu ili da su preboljeli Covid-19.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas usvojeni prijedlog Komisije o “digitalnoj zelenoj potvrdi” kojoj je cilj olakšati putovanje unutar Evropske unije, prenosi Jutarnji list.

Prema prijedlogu Evropske komisije ova bi potvrda bila i u papirnom i u elektronskom obliku, a izdavale bi je vlasti iz svih država članica.

Sertifikat bi bio priznat od svih članica Evropske unije te država koje se nalaze u Šengenskom prostoru, a nisu u EU. Ova će potvrda dokazati da je osoba ili vakcinisana protiv Covid-19, da posjeduje negativan test ili dokaz da je preboljela Covid-19.

Potvrda se izdaje državljanima Evropske unije, ali i stranim državljanima koji žive u EU te članovima njihove porodice. Izdavanje ovih potvrda za građane će biti besplatno.

Komisija naglašava da će u ovom slučaju, s obzirom na to da ove potvrde sadrže osjetljive lične podatke, zaštita tih podataka biti izrazito visoka.

“Digitalna potvrda” će sadržati podatke o vakcini koju je građanin primio, ko je proizvođač, broj doze i datum vakcinisanja.

Potvrda o testiranju će sadržati vrstu testa, datum i vrijeme testiranja, mjesto testiranja te rezultat testiranja.

Potvrda o tome da je osoba preboljela Covid-19 sadržavaće datum kada je utvrđen pozitivan test, tijelo koje je izdalo potvrdu te datum izdavanja i rok trajanja.

Posljednja stavka o roku trajanja mogla bi izazvati kontroverze budući da još nije utvrđeno koliko imunitet traje za osobe koje su preboljele Covid-19.

Države članice će morati priznati potvrde o vakcinisanju bez obzira na tip vakcine. Takve potvrde moraće priznati i kao kriterijum da se putnike oslobodi od restriktivnih mjera, poput samoizolacije.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Međutim, u tom slučaju osoba mora biti vakcinisana vakcinom koje ima dozvolu za širu upotrebu na teritoriji Evropske unije. No, države članice imaju mogućnost same prihvatiti i potvrde o vakcinisanu drugim vakcinama.

Kako će dobivanje sertifikata izgledati u praksi

Ovo pitanje je postavljeno zbog toga što neke države članice, kao i one izvan nje, koriste i kinesku i rusku vakcinu koje nisu odobrene u Evropskoj uniji.

Prema tumačenju Evropske komisije vakcinisanje takvim vakcinama neće biti dovoljno za potvrdu za cijelu EU, ali svaka država ima pravo sama odlučiti o tome hoće li ga priznati.

Evropska komisija navodi da se ovime “nipošto ne uvode uslovi za putovanje” te da ovakva potvrda ne može biti preduslov za putovanje. Njome se samo želi olakšati sloboda kretanja.

(Izvor: srpskainfo.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *