Nafta je u prodaji, a Buffett kupuje – trebate li?

Sada ima smisla biti medvjed na cijenama nafte. Oštre olovke se slažu da se SAD upućuje na neposrednu recesiju, koju u našem bankarskom sustavu prodire krizu povjerenja.

Cijena nafte pala je za 17% od prve sedmice marta, na 67 dolara po barelu. Prirodni plin je smanjen 50% od decembra. Dionice u kompanijama koje vježbaju za stvari prodaju su za oko 20% posljednjih sedmica.

U međuvremenu, zalihe su obilne. Još uvijek viđamo odgovor napajanja iz 40% porasta u kapitalnoj potrošnji naftnih polja, pokreće se prošlogodišnjim cijenama nafte u iznosu od 100 USD.

Domaća proizvodnja nafte postavljena je za rast 500.000 BPD-a na 12,9 miliona ove godine. Čak je i proizvodnja nafte iz Rusije otporna; Na 11,3 miliona BPD-a, samo dodir niži nego kada je Putin lansirao invaziju Ukrajine.

Da li je vrijeme se uplašiti ili biti hrabar?
– “Tržišta nafte su preterano pesimistična u pogledu izgleda” – piše Analitičar Goldman Sachs Daan Struyven i njegov tim u istraživačkom napomenu, koji je spustio svoj 12-mesečni cilj na 94 USD od 100 USD / BBL od 100 USD / BBL od 100 USD. “Povijesno, nakon takvih ožiljačkih događaja, pozicioniranje i cijene se oporavljaju samo postepeno.”

Ipak, njegov 94 dolara je dobar vid veći od mjesta gdje smo danas. Da li je takva cijena bikoća uopće realistična?

Čini se da Warren Buffett tako misli. Ovog mjeseca iskoristio je šestomjesečni najniže da stekne još 13 miliona dionica u okcidentnim za gotovo 800 miliona dolara. To podiže Berkshire Hathaway’sbrk.b + 0,2% kapital u Oxy-u na 23%, vrijedan 12,5 milijardi dolara.

Berkshire također drži nalozi za kupnju oko 9% kompanije za 5 milijardi dolara, plus 10 milijardi dolara preferiranih dionica, na kojem dobija 200 miliona dolara po dividendu po kvartalu.

Najbolji odlomak iz nedavnog godišnjeg pisma u Buffettu, znao je da nema kristalnu kuglu za cijenu nafte, ali prepoznaje diverzifikaciju moći fosilnih goriva u Berkshirovo dugoročno zdravlje, posebno s obzirom na masivnu deficit savezne vlade.

Iako ekonomisti, političari i mnogi javni javnosti imaju mišljenja o posljedicama velike neravnoteže, Charlieja i jastvovanja neznanja i čvrsto vjerujemo da su gotovo terminske ekonomske i tržišne prognoze gore nego beskorisno. Naš posao je upravljati operacijama Berkshire-a i finansijama na način koji će postići prihvatljiv rezultat tokom vremena i koji će sačuvati neusporedivu pomoć u kompaniji kada se pojave financijske panike ili jake širom svijeta. Berkshire nudi i neku skromnu zaštitu od bijega inflacije, ali ovaj atribut je daleko od savršenog. Ogromni i ukorijeni fiskalni deficit imaju posljedice.

Oxy Trgovi na 14 puta Jefferies & Co. Analyst Lloyd Byrneovu prognozu za 2023 zaradu zasnovanu na trenutnim cijenama roba. Postoje jeftinije opcije za one od nas koje ne kupuju u pojmovima Berkshirea. Prema Jefferies-ovim podacima, prosječni neovisni proizvođač nafte trguje na 11 puta zarade. Među najjeftinim pogledom da budete sjeverno ulje i plin s p / e od 3 i Diamondback Energyfang -1% na 6,8x.

Sektor je daleko jači od, recimo, u 2020. godini – kada pandemic zaključavaju natapanu energiju potražnju do točke u kojoj su u.. Od tada su kompanije narezale troškove i ispuštali dug duga u upravljivu 25% kapitalizacije. Byrne figure Prosječno je kompanija potrebna cijena nafte od najmanje 53 USD / BBL za “razbiti čak” nakon isplate za dividende i kapitalne investicije.

Među integriranim proizvođačima kanadskih pijeska, SUNCOR ENERGYSU -2,2% izgleda posebno zanimljivo, trgovanje u osam puta zarade, četiri puta novčanog toka, s prinosom dividende od 5,3%. Suncor pumpa 750.000 BPD-a i trguje se gotovo 15% prošle sedmice.

Za prošlu godinu SUNCOR pregovara s aktivističkim investitorom Elliott Menagement o promjenama upravljanja i sigurnosnim poboljšanjima nakon što su pet radnika umrla na poslu od 2020. Ako priče o turny-u za vas, naftni prskanje prirodne resurse i energije cenovske energije izgledaju gotovo kao Jeftino, piše američki forbes.

Analitičari u THP & Co. kažu da je neizvjesnost energetskog sektora prilika, a ne razlog za paniku. Podrška cijenama, oni vide Kinu dodajući milion BPD-a za potražnju i Indiju ove godine, povećati 250.000 BPD-a.

Širom svijeta postoji zabrinjavajuće male količine kapaciteta za proizvodnju rezervnih ulja. Uz Iran i dalje na stranu i ruski izlaz očekuje se da odbije do pola miliona barela, oni kasnije vide čvršća tržišta ulja u godini.

Sada kada je cijena nafte do svoje ciljne razine, postoji jedna osoba koja zasigurno treba kupiti naftnu ruku preko pesnice: predsjednik Joe Biden. Do sada je prodao više od 250 miliona barela iz Strateškog naftnog rezervata, što je obećao da će napuniti kada su cijene išle ispod 70 dolara. Shvati ga dok traje, piše forbes.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button