Tri vrlo profitabilne dionice za kupovinu 2023. godine…

Sažetak

Kompanije sa jakom profitabilnošću imaju tendenciju da imaju stabilnije zarade i novčane tokove, što ih može učiniti otpornijim na volatilnost tržišta.

Ovaj članak se fokusira na dionice s dokazanom evidencijom profitabilnosti. Visokokvalitetne dionice dolaze u svim oblicima i veličinama bez obzira na njihovu tržišnu kapitalizaciju.

Kako se tržišta ljuljaju gore-dolje, moja tri odabira dionica su izdržala test vremena i imaju uzlazni trend.

Uz izuzetnu metriku profitabilnosti i nevjerovatne marže, moje tri dionice također imaju solidan rast i odlične osnove.

Inflacija pojede prihode i zagrize profit za većinu kompanija. Odabir dionica koje nude jake kvantne ocjene, istaknute odličnom profitabilnosti i zamahom, može se pokazati kao uspješna strategija ulaganja uprkos padu tržišta.

Kako odabrati zalihe koristeći profitabilnost

To je isparljive godine za berzu koja je završila 2022. sa S & P 500 -19,95%, Dow Jones -9,40%, a Nasdaq -33,89%. Pored vix-a koji troše 90% svojih trgovačkih dana iznad 20, signal visoke volatilnosti tržišta, tržišta su bila optimistična u vezi s zvono u novoj godini. Ali lečeći na tržištu se nastavlja s obodom pohlepe i straha, sa strahom, a strah kao i naklonost za današnjim tržištima.

Dok se pragovi straha ulagača testiraju, očekuje se veća volatilnost i potencijalna korekcija nakon bankarske krize koja je “orezala krila Fed-a na jastreba” – povećanje od 25 baznih poena koje tržišta smatraju golubljim. Tamo gdje strah sprječava neke da traže dobre investicije, ja vidim priliku.

Odabir dionica na osnovu profitabilnosti obično karakterizira dobar rast zarade i jake osnove ulaganja. Ove vrste investicionih karakteristika dovode do rasta kompanije i povećanja cijene dionica, od čega imaju koristi dioničari. Profitabilnost se općenito smatra dobrom finansijskom metrikom, jer pruža vrijedne informacije o sposobnosti kompanije da generiše profit i stvori vrijednost za svoje dioničare. Postoji nekoliko metrika profitabilnosti koje investitori koriste za procjenu kompanija, uključujući bruto maržu profita, maržu operativnog profita, neto profitnu maržu i povrat na kapital. Tri dionice koje preporučujem imaju ogromnu profitabilnost, a svaka od gore navedenih metrika je odlična za ove dionice u odnosu na njihove kolege i sektore. Identifikacija dionica s ovim vrstama metrika može biti ključna za uspjeh ili propast kompanije tokom perioda volatilnosti.

Kompanije mogu ostvariti veliku prodaju, ali to ne mora značiti da su profitabilne. Primjeri uključuju neke od popularnih pandemijskih dionica kao što su Shopify (SHOP), Peloton (PTON) i Carvana (CVNA), koje su doživjele bum u prodaji, ali su im cijene dionica pale. Nijedna od ovih dionica nije doživjela dugoročne, trajne periode rasta cijene dionica jer nikada nisu bile profitabilne – trošeći više novca na operacije, marketing i istraživanje i razvoj na račun generiranja profita.

Dionice koje preporučujem su dobro zaokružene i zajedno počivaju na zvjezdanim profitima, snažnom rastu, čvrstim okvirima vrednovanja, reviziji zarade analitičara naviše i superiornom dugoročnom zamahu cijena. S obzirom da Fed nastavlja podizati stope, inflacija je i dalje visoka i neizvjesni makroekonomski izgledi, kupovina dionica sa jakom profitabilnošću nudi jastuk u slučaju pada cijene. Zajedno sa jakim osnovama koje se zasnivaju na odličnim investicijskim karakteristikama, ističem tri jake dionice s rejtingom za kupovinu sa ocjenama profitabilnosti A+ i solidnim osnovama u različitim sektorima.

Kvantno najbolje dionice rangirane prema najboljim ocjenama profitabilnosti (od zatvaranja tržišta 23.3.23.)

1. Adobe (NASDAQ:ADBE)
-Tržišna kapitalizacija: 171,95 milijardi dolara

-Quant Rating: Jaka kupovina

-Kvantna rang lista sektora (od 3/27): 32 od 595

-Kvantna rang lista industrije (od 27. 3.): 10 od 214

Svi smo čuli ime i vjerovatno smo koristili platformu za usluge dokumenata zasnovanu na oblaku Adobe Inc., oblikujući poslovni krajolik. Adobe sa svojim podružnicama „mjenja svijet kroz digitalna iskustva“ upravljajući raznolikom softverskom kompanijom. Sa tri segmenta: digitalni mediji, digitalno iskustvo i izdavaštvo i oglašavanje, Adobe brend je svojim proizvodima i uslugama širom svijeta donio vrhunsku štampu i dodanu vrijednost. Nastavljajući sa inovacijama, Adobe-ovo kreiranje sadržaja nikada ne prestaje da iznenađuje. Njegov najnoviji proizvod Firefly donosi niz umjetničkih kreacija kroz porodicu kreativnih generativnih Ai. Ovaj najnoviji sadržaj koji je generirao Ai moći će se kretati kroz automatizirane tokove rada, krećući se između Creative Clouda i Digital Experience paketa u kreiranju marketinških kampanja. Ova kreacija je jedan od razloga zašto Adobe održava bikovski zamah, a dionice su +11% od početka godine.

Vrijednost i zamah Adobe Inc.

Adobe je bikov, s višim prosječnim količinama tradiranja od 10 i 90 dana. Što se tiče dugoročnog cijene i tromjesečne performanse cijene, nadmašuje svoje sektorske medicinske vršnjake.

Kako investitori aktivno kupuju dionice i podižu cijenu više, neki analitičari nazivaju dionice preskupom jer su na premiju za sektor. Ukupna ocjena vrednovanja Seeking Alpha je ‘D’, ali najvažniji PEG omjer je C+. ‘PEG omjer’ (omjer cijene/zarada i rasta) je metrika procjene za određivanje relativnog kompromisa između cijene dionice, zarade generirane po dionici (EPS) i očekivanog rasta kompanije. Značajno je da je tehnološki krah srušio cijene mnogih velikih kompanija, uključujući Adobe. Adobe-ov maksimum od 52 sedmice je 473,49 dolara, a sada se trguje bliže svom srednjem rasponu od 374 dolara po dionici. Iako je opreznost potrebna ako se ulaže u Adobe po trenutnoj cijeni, kako kolega Seeking Alpha autor Julian Lin ističe kako su mnoge cijene dionica i procjene u tehnološkom sektoru resetirane.

“Ovo je makro okruženje u kojem postoji velika neizvjesnost, ali ADBE-ov poslovni model pokazuje otpornost. ADBE je jedno od najprofitabilnijih imena u tehnološkom sektoru i koristi prednosti nižih cijena dionica putem agresivnih otkupa dionica. Trgovanjem uz 22-struku prethodnu zaradu, dionice ostaju vrlo povoljne za one koji traže profitabilan sekularni rast.”

Isporučujući ogromnu zaradu u prvom tromjesečju, akcije Adobe-a su doživjele porast jer je obnovljeno uzbuđenje oko dionica to naglašava kao snažnu kupovinu.

Rast i profitabilnost Adobe Stock
Pobeđujući vrhunske rezultate, Adobe je ostvario rast od 13% u odnosu na prethodnu godinu, što predstavlja prihod od 4,66 milijardi dolara. EPS od 3,80 dolara premašio je 0,12 dolara, a Adobeov Creative Cloud postavio je novi ARR rekord od 307 miliona dolara, uz prihod od 2,76 milijardi dolara.

Snažni promet vrhunac rezultirao je povećanom potražnjom za Creative Cloud aplikacije sa različitih tržišta i kupaca širom svijeta. Adobeov predsjednik digitalnog iskustva, Anil Chakravarthy, rekao je najbolje:

“Danas je Digital posebno kritičan u omogućavanju kompanija da pokrenu profitabilni rast pružanjem i efikasnih korisničkih iskustava u celom levka, a Adobe je jedinstveno pozicioniran na rast praznika u pogonu … tokom e-trgovine, e-trgovina je zabilježio zapis 211 milijardi dolara sa 38 dana od 3-plus milijarde dolara u dnevnom trostruku potrošnju prema indeksu Adobe Digital Economy. ”

Ne samo da je Adobe-ovo digitalno iskustvo koristi od povećanog prodora tržišta od 110 milijardi dolara, ali unakrsne aktivnosti također su omogućile da se firma raste organski dok se navode na nove korisnike kojima je potrebno marketing softverske rješenja. Adobe je rast i profitabilnost kroz inovativnost i uspostavljanje, kao što je istaknuto njenom snažnom zaradom za Q1 2023, što ga vodi kako bi se prikupio ciljeve fiskalne 2023.

Sa skoro 8 milijardi dolara u gotovini i maržama neto prihoda od +870% razlike u odnosu na sektor, Adobe-ova ocjena profitabilnosti A+ je dobro zajamčena. Značajne prilike za budućnost, snažna zarada i zamah pokazuju zašto investitori kupuju dionice. Naše kvantne ocjene zasigurno ocjenjuju ovu dionicu kao jaku kupovinu, zajedno sa mojim sljedećim odabirom, koji je prilično čelik!

2. Alpha Metallurgical Resources, Inc. (NYSE:AMR)
-Tržišna kapitalizacija: 2,22 milijarde dolara

-Quant Rating: Jaka kupovina

-Kvantna rang lista sektora (od 27. 3.): 15 od 276

-Kvantna rang lista industrije (od 3/27): 6 od 27

Alpha Metallurgical Resources Inc. je izuzetno diskontovana rudarska kompanija sa izuzetno atraktivnim profilom rizika i nagrade, kapitalizirajući stalnu potrebu za ugljem. Usred rata u Ukrajini i evrozone koja se bori da obnove elektrane na ugalj, održiva energija bi mogla da ostane u pozadini. I premda su cijene uglja nestabilne, AMR, najveći domaći metalurški proizvođač i izvoznik, može imati koristi od porasta, s obzirom na svjetsku ovisnost o njemu u pogledu energije za grijanje, goriva koksnog uglja za proizvodnju čelika i mnogih drugih upotreba.

“Geopolitička situacija oko Ukrajine predstavlja značajne dugoročne implikacije za globalnu industriju čelika. Među njima su moguća prilagodba globalnih trgovinskih tokova, promjena u trgovini energijom i njen utjecaj na energetske tranzicije, te nastavak rekonfiguracije globalnih lanaca opskrbe.” – Svjetsko udruženje čelika

Pošto su iskoristile potražnju u Evropi, cijene čelika su skočile u 2021. za +16,5% i predviđa se konzervativniji rast u 2023. za 2,2%. Tamo gdje su mase mislile da je ugalj industrija koja umire, vidjeli smo u posljednjih nekoliko godina da to ne može biti dalje od istine. AMR je fokusiran na alociranje kapitala dioničarima i još uvijek trguje uz ekstremne popuste usred svog uzlaznog trenda.

AMR 5-godišnji učinak dionica

AMR Procjena dionica & Momentum

Kao što možete vidjeti iz gornjeg grafikona, performanse AMR-a su bile odlične, sa bikovskim zamahom koji je omogućio dionicama +138% u posljednjih pet godina, au junu prošle godine, njegov jednogodišnji grafikon trgovanja bio je +397% . Sa B+ zamahom, AMR kvartalno nadmašuje svoje kolege u sektoru. Uz devetomjesečne performanse cijena, +9,000% razlike u odnosu na sektor i jaki vjetrovi koji podržavaju dionice, nadam se da će se ovaj trend rasta nastaviti. Iako je rast cijena dionica uslijed pandemije i rata u Ukrajini počeo bilježiti umjerenost, AMR je još uvijek podcijenjen.

Naprijed P / E je na 75% popusta na sektor materijala, a EV / EBITDA je na 75% popusta na povijesni 5-godišnji prosjek p / e. S obzirom na snažne performanse tokom prošle godine, a njegov zamah sa kratkoročnim cijenama kao odličan pokazatelj interesa ulagača u odnosu na industriju, AMR je jedan od najboljih tipova.

AMR rast zaliha i profitabilnost

Djelovanje u okruženju velikog potreba za koje zahtijeva malo zaliha, AMR ima energiju cijene, koja je u posljednjih nekoliko godina koristila kompaniju u posljednjih nekoliko godina usred određenog cijene i inflacije. AMR-ov snažan novčani tok i ogroman profit privlačnost investitorima koji žele osnovno jaku kompaniju. Traženje alfa-onih faktorskih razreda Stopa ulaganja u karakteristike ulaganja na sektorska relativna osnova. Kao što je istaknuto u nastavku, AMR-ovi razredi u svim kategorijama govore da ova kompanija ima odličan potencijal i u osnovi je zvuk.

AMR faktori faktora

Uz + ocenu profitabilnosti, AMR-ove temeljne metrike su jaki. Uz stalni novac iz operacija i ebitda margina čvrstim na 42,61%, jer bi potražnja i dalje trebala vidjeti porast gotovine, koji se dobro provodi za žestokov momentu. AMR-ove finansije su dosljedno snažne, uprkos gospođici Q4 zbog geoloških i transportnih izazova. EPS od 13,37 dolara promašio – 4,77 dolara, a prihod promašio – 56,62 miliona dolara. Međutim, AMR-ova evidencija prilagođena EBITDA od 1,7b i 1,3b slobodnog novčanog toka omogućila je da otplati svoj pojam zajma.

Nadalje, ulaganjem u svoju radnu snagu kroz kompenzacije i beneficije, AMR je vratio ~517 miliona dolara u otkupima i vratio skoro 100 miliona dolara dioničarima kroz dividende. Uz snažnu posvećenost otkupu dionica, AMR odbor je nedavno povećao odobrenje dionica za još 200 miliona dolara, na 1,2 milijarde dolara. Iako su robe imale neke promjenjive promjene cijena, i s obzirom na okruženje cijena u kojem su indeksi umjereni, što ostavlja manje prostora za hvatanje marže, AMR je aktivno upravljao i ublažio neke od njihovih rizika, zbog čega je dionica sa jakom kupovnom ocjenom i dalje na nivou na čelu vijesti oko uglja. Iako je trenutni krajolik neizvjestan, potražnja potrošača postoji, a AMR se, zajedno s našim sljedećim zalihama, nalazi na vrhu moje liste.

3. Assertio Holdings, Inc. (NASDAQ:ASRT)
-Tržišna kapitalizacija: 325,63 miliona dolara

-Quant Rating: Jaka kupovina

-Kvantna rang lista sektora (od 3/27): 7 od 1167

-Kvantna rang lista industrije (od 3/27): 3 od 222

Farmaceutska kompanija male kapitalizacije Assertio Holdings je na suzama! Odabrao sam ovu dionicu prošlog listopada i ona je porasla za +142% od objavljivanja 3 dionice malih farmaceutskih kompanija za rast u 2023. godini. Komercijalna farmaceutska kompanija fokusirana na neurologiju, reumatologiju i liječenje boli, poslovni modeli kompanije nastavljaju pobjeđivati za svoje pacijente, što rezultira pobjedom kompanije. Asertioova snižena cijena čini ga vrlo atraktivnim, dopunjenom bikovskim zamahom koji ostavlja prostora za više napona. Uronimo u brojke.

Assertio Holdings Valuation & Momentum
Assertiova ocjena i momentum ocjene su A+. Istaknute jednogodišnjim povećanjem cijene od skoro 100% i povećanjem od početka godine od +44%, ova akcija raste. Trgujući više od 88% ispod svojih vršnjaka, Assertio-ov zadnji P/E omjer je 2,88x, a njegov naprijed PEG od 0,65x, u poređenju sa 1,98x u sektoru, razlika od -66,86%.

Nudeći prostor za rast, ASRT-ov bikovski momentum je istaknut gore. Nadmašujući sektor na kvartalnom nivou, dionice ove dionice trguju po višim cijenama kako raste njen 200-dnevni pokretni prosjek. Nakon što sam pobijedio i vrhunske i najniže rezultate, ne čudi što sam dodao Assertio Holdings kao visoko profitabilnu kompaniju.

ASRT rast dionica i profitabilnost
Tamo gdje farmacija s malom kapitalizacijom može biti skupa industrija za ulazak i stvaranje puta do uspjeha i profitabilnosti, Assertio Holdings je to uspio. Ne samo da ASRT razvija i preuzima odlične proizvode i kompanije, već je njegovo snažno vodstvo također okrenulo kompaniju nakon njenog skorog propadanja nakon katastrofalne akvizicije opioida NUCYNTA 2015. godine. Kako autor Jeremy Blum ističe, „Assertio izgleda gotovo potpuno drugačije nego prije dvije godine. To je sada mašina za protok novca, sa tri nedavna povećanja.“

Koristeći svoj snažan novčani tok, ASTRT je radio na smanjenju duga i nastavlja kupiti prava novih lijekova, koji su skloniji unosniji i korisnima ASRT-ovog poslovnog modela. Ova dionica je procvata, generira visoke marže i novčani ekvivalent ~ 64,9 miliona dolara, 76% povećanja za Q4 2023.

Sa nedavnim tromjesečnim rezultatima, EPS-a u državama u iznosu od 1,34 dolara za 0,76 dolara, a prihod od 50,35 milijardi dolara pobijedili su 2,91 milijuna dolara, porast od 51% / y / y porast. ASTRT-ov neto prihod porastao je za 1821% u četvrtom tromjesečju u odnosu na prethodni period. Q4 Neto prodaja proizvoda povećala se 55% u odnosu na Q4 od 2021. godine, a prilagođena EBITDA povećana je 87%.

“Generirali smo više radnog novčanog toka ove četvrtine od posla generirane u neto prodaji proizvoda u tri od četiri tromjesečja 2021. Izuzetno smo ponosni što su akcije koje smo poduzeli doveli do ovih rezultata, uključujući sticanje Sympazana rano U četvrtom tromjesečju, što je u ovom kvartalu doprinijelo 1,8 milijuna neto prodaje u ovom tromjesečju, a 2023. godine, nadmašuje naš model internog posla. Došli smo dug put u kratkom vremenskom periodu. Ono što sam najviše uzbuđena je ono što još dolazi. Sada smo u dalekoj boljem položaju da se izvršimo na svojim planovima rasta i financijski i trenutno okruženje. Kako pjesma ide danas je tamo gdje naša knjiga počinje, ostatak je još uvijek nepisano “, rekao je Dan Peisert, predsjednik i izvršni direktor Assertio Holdings, Inc.

Svaka od tri kompanije poboljšala je njihovo poslovanje koje su bili sudionici iz perspektive troškova, oni su se organski uzgajali i iskoristili potražnju i cijene, kao i izašli iz neprofitabilnih segmenata. Tamo gdje je volatilnost tržišta slomila mnoge kompanije, pojeli se u dobit i zaglavljeni rast, moja tri dionice s najvećom profitabilnošću i dalje grade, poboljšavaju i nude vrijednost za one koji su voljni da ulagaju u svoju kompaniju. Razmislite o zalihama koje su jake kupe, posebno one sa ogromnom profitabilnošću i bikovima.

Zaključak
Metrike profitabilnosti mogu pomoći ulagačima da procijene financijsko zdravlje i konkurentnost kompanije. Kompanija s jakim mjernim mjerima profitabilnosti obično ima održivi poslovni model, generira snažne novčane tokove, a može se vratiti natrag u poslovanje kako bi pokrenuo rast i stvoriti vrijednost dioničara. Profitabilnost je ključna, posebno u neizvjesnom tržišnom okruženju u kojem su mnoge dionice pale, a rezultati i rast zarade bez zarade padnu. Snažne zalihe za kupnju sa solidnom profitabilnošću mogu biti odličan način za hvatanje naopačke nestabilnosti. Pogledajte profitabilnost i kako profitabilne kompanije uspoređuju s onim neprofitabilnim u istoj industriji može biti jasan pokazatelj kompanija koje djeluju efikasnije od drugih. Ako mnoge zalihe nastavljaju opadajući, adbe, amr i ART snažne su nazivne razmatranje za dugoročne investitore.

Svaki od mojih odabira je u drugom sektoru i industriji. Iako mogu doživjeti neku volatilnost u kratkom roku, svaka ponuda izvrsne osnove, zvjezdane profitabilnost i snažan zamah. Razmislite o mojim tri dionice s najvećom profitabilnošću. Mnogi profesionalni analitičari koji pokrivaju ove dionice vide svoje robusne osnove i smatraju ih kupovinom. Pored tri odabira, imamo mnogo više najoppirnih zaliha kako bismo osigurali da imate najbolje resurse i mogućnosti za informirane investicijske odluke.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button